Tuesday, May 31, 2011

Chef masak-memasak x bertauliah..

Hai..hari ni saya nk citer pasal menu yg saya hasilkan untuk lunch n dinner..Btullah kata orgkan.bila kita dah duk umah..jadi housewife lak tu..macam2 kita kena buat..dari pg sampailah ke mlm keje x sudah2..pastu duk fikir menu apalah nk masak ari ni?fening2..but im in love ngan keje2 chef di ruang dapur skrg nie..hihi..mcm2 idea nk masak-memasak ni..apa lagi google punya google terasa nak masak nasi ayam hari ni..senang rupanya nk wat nasi ayam..thanks to google..huh marveles wa ckp lu..anak2 pun suka mkn..ialah kadang2 kena jgk tukar selera,asik mkn nasi putih je..huhu.."mak, anak mak dh pandai masak nasi ayam!!!"...yahoooo..siap tepon mak lagi bgtau dgn bangganya berjaya masak nasi ayam..ngeee..mak saya jawab lak:"hah pandai pun masak.cuma kadang2 tu malas kan"...hah eloklah kita ni sbg wanita especially isteri2 dan bakal2 isteri belajar memasakkan..Saya dulu sebelum kawin mmg jarang masuk dapur yelah lepas habis belajar terus kejer..BZ..cuti2 lak x lekat kat umah..hihi..kata org nak menambat hati suami dan anak2 dengan memasak makanan dari hasil tgn sendiri..lebih berkat...

                                                 inilah hasil Nasi Ayam Special Chef Nadhia

Friday, May 20, 2011

Cuaca Panas : Nasihat Kepada Orang Ramai

Panasssss betulkan cuaca skrg ni..dah lepas mandipun stil x hilang bahang kepanasannya..kesian kat anak2lah..anak2 saya mmg saya x pakaikan baju farissa dan Raziq just pakai pampers dan Dhia pakai pantie je..bnykkan bagi dorang minum air dan mkn buah-buahan..
1.Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sederhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut contohnya akibat strok haba.

2.Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:

◦Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.

◦Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).

◦Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.

◦Penghidap penyakit sistem pernafasan.

◦Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.

Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada penyejatan/ pengeringan peluh.


3.Gejala cuaca panas melampau adalah :

◦Sakit kepala

◦Keletihan

◦Lemah tumpuan

◦Pening

◦Lemah otot–otot atau kekejangan

◦Mual dan muntah

Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).

4.Cara mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau:

4.1 Anda Perlu :

◦Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.

◦Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.

◦Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan

◦Hadkan aktiviti luar

◦Kerap berehat

◦Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda

◦Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.

◦Pakai topi atau payung yang besar

4.2 Elakkan:

◦Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.

◦Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.

◦Bersenam dalam cuaca panas

5. Jika anda mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas, ingat tip-tip di bawah;

◦Keluar dari kawasan yang panas

◦Tanggalkan pakaian yang ketat

◦Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan

◦Gunakan kipas untuk sejukkan badan

◦Minum air setiap 15 minit

◦Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal







Panduan Kesihatan Untuk Anda

Perasan x sekarang bila pagi2 bukak pintu je..x nmpk pemandangan yg indah..sbb di tutupi oleh jerebu..ermmm,kalo dh rasa cam something wrong kat tekak nie adalah yg x kena..saya dan anak2  mengalami batuk dan sakit tekak 2 tiga hari ni..perit...

Apakah Jerebu?


Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.

Punca - Punca Jerebu

Punca utama jerebu adalah akibat daripada :

■Pembakaran Secara Terbuka

■Asap Dari Kilang

■Asap Dari Kenderaan

HINDARI DARIPADA PERBUATAN YANG BOLEH MENYEBABKAN JEREBU.

Indeks Pencemaran Udara (IPU)

IPU diperolehi daripada pengukuran habuk yang halus (10 mikron ke bawah) dan beberapa jenis gas yang boleh menjejaskan kesihatan iaitu karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon. IPU digunakan sebagai panduan untuk mengetahui kualiti udara dan kesannya terhadap kesihatan seperti berikut :-

Nilai IPU

Status

0 - 50 Baik


51 - 100 Sederhana


101 - 200 Tidak Sihat


201 - 300 Sangat Tidak Sihat


301 - 500 Berbahaya

Anda perlu mengikuti perkembangan semasa melalui media massa (akhbar, televisyen dan radio) untuk mengetahui tahap jerebu semasa di tempat anda supaya dapat mengambil langkah - Iangkah pencegahan.

JEREBU MENGANCAM KESIHATAN ANDA

Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-

i.Kanak-kanak

ii.Orang tua

iii.Mereka yang mengalami penyakit

• asma

• bronkitis

• radang paru-paru

• penyakit paru-paru yang kronik

• jantung

• alahan

iv.Perokok

v.Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.

Apakah Tanda dan Gejala Kesan Jerebu Kepada Kesihatan


Kesan-kesan yang akan dialami setelah terdedah secara berterusan kepada jerebu termasuklah:

• Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.

• Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.

• Mata terasa pedih dan berair.

• Hidung berair dan kerap bersin.

• Kulit badan terasa gatal-gatal.

• Terasa sakit dada.

Dapatkan rawatan dan nasihat doktor di klinik berhampiran sekiranya anda mempunyai tanda-tanda dan gejala tersebut.


CEGAHLAH PENYAKIT AKIBAT JEREBU. IKUTI NASIHAT BERIKUT:-

◦Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selesema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.

◦mereka yang di dalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.

◦Penutup hidung (nasal mask) hendaklah digunakan oleh semua penunggang motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau di tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dalam kumpulan berisiko tinggi.

◦Perokok yang mempunyai anak kecil, ibu bapa tua dan sanak saudara yang berpenyakit jangan merokok di dalam rumah.

◦Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.

◦Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah

◦Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.

◦Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya.

◦Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak.

◦Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat ( iaitu IPU yang melebihi 100 )

◦Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka.

Thursday, May 19, 2011

Penyimbah Asid


Inilah gambaran (fotofit) wajah suspek kes simbah asid yang  dikeluarkan oleh pihak polis.Tertera No Telefon Rakan Cop utk di Hubungi .


Hati-hati dengan Penyimbah Asid guna motosikal di Kuala Lumpur dan Selangor.


Update:

13-5-2011 ~ Seorang wanita berumur 30-an yg memandu kereta dengan cermin tingkap terbuka disimbah sejenis cecair yg menyebabkan kegatalan badan tetapi tidak melecur.Kejadian itu berlaku lebih kurang pukul 8.45 pagi di seksyen 10,Wangsa Maju,Kuala Lumpur.Suspek yg dilaporkan menaiki motosikal jenis EX5 tidak dapat dipastikan sama ada mempunyai kaitan dengan kes2 sebelum ini.

Dalam berita The Star yg menyatakan bahawa kes penyimbahan asid oleh penjenayah yg menggunakan motosikal kerap berlaku di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur skrg ni..

Semenjak 2 Mac 2011 hingga 7 Mei 2011 dilaporkan lebih 20 org mangsa yg terkena simbahan asid bermula dengan cikgu dan 8 org murid sekolah rendah di SK Bukit Bandaraya di Bangkung,Bangsar dan yg terbaru di Persiaran Titiwangsa yg melibatkan seorang wanita dan anaknya berumur 1 tahun yg berada di rumah.

Lain2 kawasan yg terlibat dengan simbahan asid (Taman Bandaraya,Brickfield,Pudu,Pusat Kuala Lumpur,Titiwangsa dan The Mall)Jalan Tun Sambanthan,Pintu belakang sekolah,Jalan Sultan Abdul Samad,Jalan Conlay,Jalan Pudu Lama dan berhadapan Shopping centre,Jalan Putra.Satu kes di luar Kuala Lumpur/Selangor berlaku di Jalan Mantin, Negeri Sembilan

Dalam berita di Tv3 pula,polis menyatakan bahawa kejadian ini dilakukan oleh penunggang motosikal dan masanya adalah malam pada waktu kerja dan pagi semasa hari minggu.Target adlah wanita.so diharapkan sentiasa kita berwaspada dan hati2 dengan kejadian simbah asid ini ok.

Baby Farissa 2 month

18.5.11~genap farissa 2 bulan seperti biasa tiap2 bulan kena g check up..so ari ni mama g ngan baby je abah x dapat cuti coz dh bnyk cuti sebelumnya..Dhia dan Raziq mama tinggalkan kejap wif opah..huhu..haru biru kalo kakak ngan abang farissa ikut sekali..x terkejar lak mama nnt..appointment kul 10 am..so 9.30 dh  rumah  kul 9.55 sampai kat klinik serendah... berat baby farissa dh naik 4.8 kg..bnyk jgk naiknya dlm masa 2 bulan..x meragam langsung masa menunggu turn nk injection..sepanjang masa bf  dan sleeping beauty..:)dh smpai turn for injection terus2 buka mata dan menangis,cam tau2 je nk kena inject..hihi..masa inject apa lagi melalaknya x ingt..nasib lah kejap je..tuk pengetahuan semua,ini adalah pengalaman saya yg pertama pegang anak masa injection,anak2 saya Dhia dan Raziq dulupun x pernah sekalipun saya pegang dorang masa injection saya duk jauh2 je..mak dan hubby saya yg selalu take turn..saya sgt penakut ok,ntahlah bknnya takutkan injection tu..cuma rasa x sanggup je nk dengar anak2 nangis kesakitan..inipun saya kuatkan hati utk berhadapan ngan situasi ni..Alhamdullilah saya berjaya mengatasi sifat takut saya ini...itupun berkali2 saya motivate diri sendiri k..hihi..pengajaran utk menghadapi ketakutan ialah kena hadapi situasi apa yg kita takutkan itu..inshaAllah kita x kan takut lg selepas itu..sentiasa berani menghadapi risiko..anak2 juga memainkan peranan..membuatkan kita berani demi kepentingan mereka...
farissa 2 month

Thursday, May 5, 2011

Mei Special for All Mothers

Alhamdullilah syukur kehadrat ilahi,saya masih lg di beri kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada Mak dan Mak Mertua saya...Semoga mak dan mak mertua sentiasa sihat dan dilimpahi rahmat Allah hendaknya...Ya Allah kau kurniakan pada mereka kesihatan,kegembiraan,ketenangan dan kau lindungilah mereka daripada segala malapetaka...aminnn..Mak kami sayang mak!Selamat menyambut hari ibu..kepada yg masih mempunyai ibu hargailah,kasihani dan sayangilah ibu anda selagi mereka masih hidup..hilang ibu tiada galang gantinya..tp kita akan rasa sgt kehilangan bila mereka tiada lg di dunia ini. kerana kasih sayang dan pengorbanan mereka tiada siapa dapat menandinginya even suami kita pun..still x sama...
~luahan hati dari seorang teman yg x punya ibu dan ayah..punya suami..selalu nasihatkan saya supaya hargai dan berbakti pada ibu bapa selagi mereka masih hidup~supaya kita x menyesal seumur hidup...

Wednesday, May 4, 2011

photoshoot anak beranak

Hai..hari nie saje2 je ajak anak2 bergambo suke suki..ahaks..x de keje btul erk..pada mr hubby,jgn mare ye tak dapat nk join sekaki..maybe we can do it again next time..Saya dan hubby memang ada berhajat nak wat satu sesi photoshoot outdoor satu family nnt,menggunakan profesional cameraman..tapi kena tunggu baby farissa besar ckitla..

tis is our lovely pic...


hehehe..masa bergambo ni..mood kakak sukalah bergambo ala2 princess..mood Raziq lak..x nak sgt bergambar..org suruh pandang camera ntah manalah dia pndang bape kalilah take shoot..mood farissa x bnyk ragam ikut je rentak mamanya yg over ni..hihi..mood mama lak happy cos dapat spent time ngan anak2 macam ni selalu..to all my babies Dhia,Raziq n Farissa mama love u all so much u ar my precious ever.... 
i love tis moments....