Friday, June 25, 2010

Pembuangan Bayi

Sejak akhir2 ni, saya dapat bnyk email pasal pembuangan bayi..sedih dan terkedu saya melihat gambar2 bayi yg tidak berdosa menjadi mangsa kekejaman ibu sendiri...x de perasaan belas langsung kepada anak yg dikandung selama 9 bulan..selepas melahirkan,sesuka hati pula membuang dan membunuh anak yang dihasilkan daripada perbuatan yang tidak bermoral merata2..menambahkan lagi dosa yg memang sedia ada.

Di akhbar dan media massa skrg ni x habis2 dengan kisah pembuangan bayi...boleh dikatakan setiap hari ada je kisah terbaru...Gejala ini amat serius kerana ia merupakan satu tindakan yang tidak berperikemanusiaan..dan tidak boleh diterima dalam masyarakat kita. Ada antara bayi yang ditemui yang masih hidup dan ada yang sudah meninggal dunia dan hampir semua yang ditemui berada dalam keadaan yang amat menyedihkan seperti di tong sampah,lubang tandas,sungai,dan masjid. Seperti tiada kesedaran diri, bayi yang tidak berdosa terus menjadi mangsa keadaan. Tidak kira apa pun status bayi tersebut, isu ini perlu dibendung. Pembuangan bayi adalah satu jenayah walaupun terjadi akibat kehamilan yang tidak diingini. Ramai remaja yang mengandung luar nikah terpaksa membuang bayi mereka kerana terdesak, malu dan takut akan akibat yang bakal ditanggung.

terdapat pellbagai sebab mengapa dan kenapa berlakunya peningkatan kes pembuangan anak.
Sebab kes ini boleh dibahagikan kepada tiga komponen utama iaitu sosial, spiritual atau rohani dan era globilasasi dan pembangunan teknologi.
Faktor sosial merupakan salah satu daripada penyumbang utama berlakunya kes buang bayi ini.
Antaranya, pergaulan bebas tanpa had terutamanya di antara lelaki dan wanita. Selain itu, terikut dengan budaya barat yang yang mengamalkan seks itu adalah sebahagian daripada proses percintaan. Golongan ini juga percaya alat-alat terkini seperti kondom dan pil boleh mengelakkan daripada mengandung jika melakukan hubungan seks.
Di samping itu, ibu bapa tidak mengambil berat tentang anak-anak mereka hingga menyebabkan mereka bebas berbuat apa sahaja tanpa sebarang pemantauan.
Didikan agama yang kukuh adalah dinding terbaik untuk mengelakkan diri remaja daripada sebarang kes jenayah dan salah laku. Namun, ilmu agama amatlah tipis dalam kalangan remaja pada hari ini hingga menyebabkan kes pembuangan anak tidak menjadi satu kesalahan kepada mereka.
Ilmu agama,kurang ilmu agama menjadi faktor golongan ini tidak dapat menilai halal dan haram.
Era globalisasi dan pembangunan teknologi (ICT)
pada hari secara langsung atau tidak telah menyumbang kepada kes pembuangan anak. Jika kita kaji, kemudahan telefon bimbit telah menyebabkan remaja boleh berinteraksi dengan sesiapa sahaja pada bila-bila masa untuk sebagai titik permulaan kepada kes yang tidak bermoral ini. Kesukaran membuat pemantauan oleh ibubapa terhadap penggunaan internet juga menyumbang kepada gejala kes ini.
Secara tidak langsung, kes pembuangan bayi ini mempengaruhi kesihatan sosial pada hari ini.
Dari sudut perubatan, kadar kematian bayi yang lebih tinggi akan menyebabkan penjagaan perubatan yang tidak sempurna. Ini disebabkan kesihatan ibu yang terjejas akibat kehilangan darah, jangkitan kuman dan kecederaan sewaktu bersalin.
Selain itu, kes ini turut memberi kesan kepada psikologi dan sosial remaja wanita yang melahirkan bayi tersebut iaitu murung, hilang keyakinan diri, rasa bersalah, resah atau gelisah. Bukan itu sahaja, ia akan mewujudkan masalah emosi dan hubungan interpersonal dengan terputusnya hubungan kekeluargaan dan rakan-rakan.
Terlalu banyak kesan psikologi dan sosial kepada masyarakat. Antaranya, kemajuan dan kemakmuran masyarakat di masa hadapan akan terjejas.Pesan Iman Al-Ghazali, jika kamu mahu melihat senario masa depan masyarakat dan negara kamu, lihatkan senario remaja masa kini. Jika mereka hebat maka akan hebatlah masyarakat dan negara kamu di masa hadapan, tetapi jika remaja kini rosak akhlaknya dan lemah mindanya. Maka akan rosaklah masyarakat dan negara kamu di masa hadapan,psikologi remaja yang terlibat dengan kes tersebut tidak akan tenang dan tenteram.Perasaan bersalah yang datang di kemudian hari akan memberikan tekanan psikologi dan sosial yang berat serta tumpuan kepada kerjaya akan terjelas.
Secara umum, remaja pada hari ini tidak faham dan mengerti secara mendalam erti kasih sayang yang sebenarnya. Justeru itu, jika mereka berkahwin, perkahwinan itu jarang yang kekal lama kerana mereka tidak faham apakah yang dimaksudkan dengan kasih sayang itu.
Maksud kasih sayang sesama manusia ialah menyayangi manusia lain sama seperti kita menyayangi diri sendiri. Selain itu, meletakkan diri kita dalam diri mereka, jika kita jadi bayi tersebut apakah perasaan kita. Dari segi psikologi, cinta remaja tidak diikuti dengan tanggungjawab,
 teori sosial mengenai cinta di bawah umur 13 tahun, percintaan yang berlaku hanyalah berdasarkan kepada kecantikan. Manakala, umur 13 hingga 25 tahun, percintaan yang berlaku ketika ini adalah berdasarkan trend iaitu orang lain bercinta kita nak bercinta dan jemu dengan pasangan masing-masing, akan dicuba pasangan lain.
Sementara itu, bagi golongan berumur 25 tahun ke atas, percintaan yang sering diikuti dengan tanggungjawab.
Dalam membantu masyarakat pada hari ini untuk membendung kes pembuangan bayi, perlu menerapkan nilai-nilai murni dalam kehidupan agar kepincangan dalam institusi sosial tidak berlarutan.Golongan dewasa juga perlu menunjukkan teladan yang baik kepada golongan remaja kerana golongan inilah yang banyak terlibat dengan isu pembuangan bayi. Langkah ini adalah bertujuan untuk mengelakkan golongan ini terpengaruh dengan keadaan sekeliling. Selain itu, kerjasama masyarakat dengan kerajaan turut memainkan peranan dalam usaha mencapai masalah sosial ’sifar’. Walaupun ia mungkin sukar dicapai tetapi melalui kerjasama di antara ibu-bapa,ahli keluarga,masyarakat dan pihak berkuasa mampu menyelesaikan gejala pembuangan bayi ini.InshaAllah..
Kesedaran masyarakat untuk membendung gejala tidak sihat ini,misalnya, kerajaan boleh melaksanakan undang-undang terhadap remaja yang berdua-duaan di tempat yang kondusif untuk seks bebas. Selain itu, masyarakat perlu membantu kerajaan dalam melaksanakan agenda ini. Aktiviti yang mencurigakan perlu dibuat laporan kepada pihak yang bertanggungjawab untuk membanteras mereka yang terlibat.
Ibu bapa adalah orang yg bertanggungjawab sepenuhnya keatas anak remaja anda..perlu  peka dan mengambil berat terhadap perkembangan dan apa yang dilakukan oleh anak remaja anda.Walaupun ibu bapa sekarang banyak menghabiskan masa di pejabat janganlah sampai mengabaikan peranan anda sebagai ibu bapa..selalulah bertanyakan dimana anak anda berada,dengan siapa anak anda berkawan,tidak terlalu manjakan anak2 sehingga meletakkan sepenuh kepercayaan serta kebebasan tanpa dipantau..Selain itu, guru juga perlu memantau kehadiran pelajar dalam kelas. Laporkan kepada ibu bapa jika anak mereka tidak hadir kelas. Ini kerana anak-anak sering melencong ke tempat lain walaupun berpakaian sekolah dari rumah.
Jika ada remaja yang pernah terlibat dengan masalah ini, kita perlu memberi ruang kepada mereka untuk kembali ke pangkal jalan.Golongan ini perlu bertaubat dan menyesal dengan sepenuhnya. Mereka yang pernah terbabit boleh memberi kesedaran kepada remaja lain mengenai implikasi yang dihadapi. Ingatlah, kesilapan hari ini bukanlah kesilapan yang berkekalan. Mohon ampun dan maaf kepada Allah dan ibu bapa.
Kepada remaja-remaja di luar sana,khususnya remaja wanita,jagalah maruah diri anda dan harga diri. Janganlah sia-siakan masa depan anda hanya kerana nafsu dan godaan lelaki semata2..jadilah remaja yg sentiasa berfikiran kehadapan..janganlah sia-siakan masa remaja anda dengan kegiatan yang tidak mendatangkan keuntungan pada anda malahan mendatangkan kesulitan dan kesengsaraan seumur hidup anda...nauzubillah..serahkanlah mahkota anda yang satu itu pada lelaki yang hanya bergelar "suami" anda..bukan teman lelaki @ tunang anda..wallahualam...
Ya Allah,Ya Rahman Ya Rahim kau lindungilah keluarga dan keturunanku daripada melakukan kemungkaran..kau kuatkanlah keimanan..jauhkanlah mereka daripada godaan iblis yang ingin menghancurkan dan menyesatkan kami Ya Allah..aminn Ya Rabbal Alamin..


bayi yang di buang

p/s : sewaktu saya menaip pasal entry nie,sebak hati saya hingga mengalirkan air mata..saya terkenangkan nasib bayi2 yg menjadi mangsa keadaan..nasib remaja2 yang terjebak..serta ahli keluarga mereka...saya mmg emosional kalau bab2 camni..
No comments: