Thursday, July 1, 2010

Continue Story @ Genting Highland ~ Day 2 & Day 3

27/06/2010~AHAD
Location : Genting Indoor Theme Park/Cable Skyway/Snowworld

huhu..mood berblogging dh kembali pulih..hehehe..dh masuk bln Julai dah baru nk continue story di Genting.Di hari ke 2 saya di Genting,still raining heavily since morning..bertambah2lah kesejukkan...kami mulakan aktiviti menaiki cable skyway..sejarah pasal cable skyway nie,ianya 3.4km Mono Cable Car System yang terpantas di dunia dengan maximum speed of 6 metres per second..nak naik kena cepat2 cos cable nie sentiasa bergerak..walaupun pengunjung nak naik @ turun..so sedikit bahaya ketika itu..weols dhlah dengan stroller adik lg..hehe..but sonok giler and berbaloi2 dengan harga tiket RM 10/-per head..pergi-balik-semasa di atas cable pengunjung di nasihatkan tidak mengayun2kan cable..apabila berada di paras yg tinggi for surelah telinga x bpe nak dengarkan dan pening ckit..saya fobia sekejap bilamasa cable bergerak..huhu..tinggi siot..gayat sekejap..pgg tangan hubby kuat giler..kakak dan adik rilex je..mama yg over2..hehe..pengunjung yg dtg punyalah ramai..beratur panjang giler..tapi tidak memakan masa yang lama
 
view cable skyway from our hotel
dalam cable skyway
-
-
-
-
-
-
-
Lepas naik cable skyway...weols back to indoor theme park..plan nak masuk snowworld ..ala2 berada di overseas yg bermusim salji..masa tahun 2008 saya dtg Genting mmg x leh masuk snowworld nie..cos rulesnyer kanak2,3 tahun ke atas dan tinggi melebihi 76cm..masa tu kakak 7 bulan,mmg x layak langsung..so di tahun 2010 nie datang sekali lagi,saya mencuba nasib lg untuk masuk..Alhamdulilah..kakak melepasi ketinggian 76cm..walaupun usia blum 3 tahun lg..uikk..tinggi betul dh kakak ye..so dengan rasa bangga cewahh..masuklah kami 2 beranak saje..Mr hubby x masuk jaga adik, cos adik lum layak masuk..ermm x berapa besh arr x cukup korum..its oklah..mybe next time kami 4 beranak leh masuk sesama...dlm Snowworld fitting kami diberi baju sejuk,sarung tangan,kasut mengikut saiz..punyalah ramai umat berebut2..daptlah saya dan kakak saiz S..for me bajunyer fit ckit..bila pakai baju kat kakak..hah mak kau!..besar dan  labuh gedabak..pakai lak sarung tangan besar,dah macam penguin je kakak,mama nengok..hehehe..kat dlm mmg dilarang bawak kamera,handset,smoking bagai..ada cameraman khas..kita mintak dia tolong amikkan gambo just beli je gambo kita kalo berkenan..bila masuk kat snowworld nie..mak oiii..sejukkkk...beku rasanya...bila bercakap kuarlah asap dari mulut...kaki tangan semua dh beku..huiii..walaupun pakai baju tebal,x berapa nak tebalpun..still x leh tahan tahap gaban nyer kesejukkan..gigil lah tahan sejuk..kakak mama nengok leh main baling2 snow lg..relax je..seronok sgt..huii..camano lah nak g overseas nie..kena pakai baju 3 lapis tebal gamakknya...hehehe..xperlah pra-snow....perlahan2 biasakan diri..



kakak  excited main snow
-
-
-
-
-

28/06/2010-ISNIN
Location: Hotel Highland/Strawbery Park Farm

Last day kat Genting..time to back home..lepas check out..wajibla bergambo di perkarangan Hotel..hehe..masa nie
hujan dh mula rintik2..orang pun dh x ramai,parkingpun lengang je..ialah hari isninkan ramai org dh balik semalam..
-
-
-
-
-
on the way balik..singgah ke Strawbery Park..Strawbery Park nie merupakan Park baru bina..salah satu tarikan baru jugalah di Genting nie..so weols tidak melepaskan peluang mencuba sendiri memetik Strawbery fresh dari ladang..masuk sini x kena bayaran ye..FOC..tp kalo nk cuba self pick strawbery..ada disediakan bakul dan kita bleh self pick strawbery ikut suka hati..tp masa pick x leh lah mkn strawberynya..kena timbang ikut berapa kg..kalo x silap min 100g..RM 8/-saya punya hasil petikan lebih kurang 200g..dlm RM16/-saya pick lagi satu bakul lebih kurang sama berat..so semuanya RM 32/-dh enuff..kat sini ada jgk jualan sayur-sayuran..so saya beli bnyk sayur-sayuran..separuh bagi kat mak..ermm..sekian sajelah citer panjang lebar saya di bumi Genting ini..ermm..lagi sebulan dh kita nak berpuasakan..x sabarnya..


di ladang Strawbery
dapat kat kakak yg strawbery muda2 dipetiknya

hasil self pick me and kakak..


bergambo sekeluarga

1 comment:

Nazra~ said...

wah bestnya jenjalan kt genting ^__^